fredag 15 mars 2013

Hälsningar från Peter

Jag har fått en eller rättare sagt två kommentarer från Peter på Arbetsförmedlingen. Bra tycker jag att AF bevakar omvärlden. Stort tack för det som skrevs. Och jag hoppas att det är ok för Peter att jag här i helhet återger hans kommentarer. (Annars får Peter höra av sig)

"Hej Livet utanför,

Peter heter jag och arbetar på Arbetsförmedlingen, vi prenumenerar på blogginlägg som handlar om Arbetsförmedlingen och/eller vår verksamhet.

Förstår av det du skriver att din kontakt med Arbetsförmedlingen fram tills nu kanske inte varit riktigt glasklar och det är något vi beklagar, vi kan aldrig bli tydliga nog i den information vi lämnar och därför pågår det hela tiden ett förbättringsarbete i hur vi uttrycker oss i kontakter och framförallt den information vi lämnar. Hoppas med mitt inlägg kanske kunna räta ut ett eller några av de frågetecken du har ställts inför.

Det stela i vår CV-databas är sedan tidigare ett känt problem för såväl arbetssökande som arbetsgivare, vi jobbar på att förbättra verktyget så att det mer ska motsvara de yrken som för dagen är aktuella samt också öka utrymmet och urvalet av de kompetensord som finns i nuläget. Du skriver också kring införandet av meriter via vår hemsida, tråkigt om vi inte har lämnat tillräcklig information i det fallet. Vanligt är att det kan ske en förväxling kring ”Mitt CV” på hemsidan och ”Komplettera dina meriter” i kontakten med Arbetsförmedlingen, dessa två ifyllnadsfält är helt skilda från varandra och det betyder att man som arbetssökande kan alltså komma att behöva fylla i sina tidigare meriter på två olika ställen. Förfarandet är inte bra någonstans men hittills har det inte gått att lösa utan att tumma på säkerheten kring den enskildes personuppgifter i vårt interna system, även här arbetas det på att få systemen kompatibla med varandra.

Vi sparar inga videosamtal från de möten vi har haft tillsammans, på samma sätt som om du ringer till Arbetsförmedlingen så spelas heller inga samtal in. Däremot antecknas allt relevant i de möten vi har (besök, distansmöte, telefon, e-post) och registreras i ditt ärende, dessa anteckningar har du som arbetssökande alltid rätt att få ta del av.

Vad gäller den begränsade service som du har fått möta så kan den enklast sammanfattas med att det finns ett krav om att fördela Arbetsförmedlingens resurser på ett så effektivt sätt som möjligt. Kanske inte alltid finns det ett underlag att kunna erbjuda bemanning fullt ut. Hur många egentliga kundkontakter den speciella orten har behöver ställas i jämförelse med hur pass effektivt verksamheten kan fortsätta, ett alternativ till begränsad service är i många fall att som arbetssökande bli hänvisad till ett kontor på annan ort.

Forts. följer nedan...
Forts.

Ett platsförslag är att se som ett tips på ledigt arbete och det finns inte någon återkopplingsskyldighet till Arbetsförmedlingen, däremot är en platsanvisning kopplad mot a-kassan och där krävs det utifrån arbetslöshetsförsäkringen att du söker det lämpliga arbetet. Vid bägge fallen ska naturligtvis vi säkerställa så långt det är möjligt att kompetensen motsvarar kvalifikationskraven i annonsen, annars finns det bara förlorare i alla ändar.

Förstår om du med andra kan ha synpunkter på de pappersbrev som dagligen skickas från Arbetsförmedlingen och de har en negativ inverkan på miljön, känns som jag upprepar mig men utan att förklara för mycket så är mångt och mycket kopplat till person och uppgiftslagen som begränsar de möjligheter som finns för att skicka elektroniska handlingar. Vi arbetar för en bättre miljö på flera andra sätt, läs gärna mer om det här; http://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Jobba-hos-oss/Miljo-mangfald-och-jamstalldhet.html

Ibland behöver vi uppdatera vår hemsida och av den anledningen stängs vissa delar av, tiden som applikationerna ligger nere är förpassade till helgtid, en tid då Arbetsförmedlingen vanligen inte erbjuder någon service för inskrivning och registrering som arbetssökande.

Precis som andra myndigheter och organisationer vill också Arbetsförmedlingen kunna hänga med i den teknikutvecklingen som fortskrider, vi har kommit en bit på väg men har ännu mycket kvar att utveckla. Vet att det jobbas hårt med att se över de saker du trycker på och vi vill ju kunna erbjuda en mycket mer användarvänlig service. Dock finns det mycket att ta hänsyn till vad gäller personlig integritet och att kunna säkerställa den faktiska personens identitet, lägg till att allt behöver stämmas av mot gällande förordningar och de direktiv vi får från riksdag och regering så blir tidsaspekten i utvecklingsarbetet kanske mer tydligt.

Men vem vet, kanske är vi snart ikapp och du med andra får tillfälle att interaktivt möta Arbetsförmedlingen via din egen webbkamera?
Har säkert missat med att svara på någon fråga men hoppas i så fall på överseende. Vill avslutningsvis säga att du ställer jättebra frågor som vi tagit till oss och de synpunkter du har är vidarebefordrade till berörda avdelningar.

Tack för att du hjälper oss bli bättre och ha en bra dag!

Hör gärna av dig till oss om det något du undrar kring eller vill snacka jobb, här hittar du våra kontaktvägar: http://www.arbetsformedlingen.se/Globalmeny/Kontakt.html

Med vänlig hälsning
Peter, arbetsförmedlare"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar